Ini adalah cara mudah untuk anda mahu menggunakan kaedah EPP4 di platform PG Mall. Kaedah EPP4 adalah Easy Payment Purchase yang kini boleh dimanfaatkan untuk semua barang kemas PG Jewel sebannyak 4 kali bayaran sahaja.

Langkah 1: Pilih produk PG Jewel

  • Pembeli boleh login atau daftar belian di PG Mall (https://pgmall.my/register?referralPgCode=PG00109522)
  • Belian minima RM1000 dan ke atas layak untuk EPP
  • Pembeli boleh pilih berat dan panjang (saiz) barang kemas 916 yang disukai di kedai PG Jewel dan klik “add to chart

Langkah 2: EPP Premium

  • Setiap gram barang kemas 916 ini dikenakan caj premium sebanyak RM1
  • Untuk berat seperti 0.1 gram – 0.9 gram akan dibundarkan ke nilai bawah
  • Tambah caj premium EPP iaitu RM1 untuk setiap 1 gram (bersamaan 1 qty) barang kemas tersebut di PG Jewel Store ( https://pgmall.my/gold/easy-payment-purchase-pg-jewel )
  • Contohnya Jumlah berat 10.2 gram akan di caj RM10 EPP premium, anda perlu masukkan kod 10 qty EPP. Manakala jumlah berat 27.5 gram akan dicaj RM27 EPP premium, perlu masukkan kod 27 qty EPP

Langkah 3: Teruskan untuk “check out” & masukkan kod kupon.

  • Selepas masukkan kod EPP premium ke dalam cart, terus keluar (check out) & isikan alamat penghantaran.
  • Pembeli/anda boleh masukkan kod kupon sekiranya ada. kod kupon ini biasanya boleh di dapati secara PERCUMA dengan kaedah goncang-goncang globe di aplikasi PG setiap hari (2 kali sehari) ataupun kaedah buka kotak dalam website PG Mall. Anda boleh baca di sini ya https://maslianaibrahim.com/pg/

Langkah 4: Pembayaran

  • Pembeli boleh buat bayaran pertama dengan memilih C-Wallet.
  • Jika tiada nilai RM di dalam c – wallet, boleh teruskan ke butang pembayaran dan klik “done”.
  • Status tempahan anda akan jadi bayaran yang tertangguh atau “pending payment

Langkah 5: Inbois untuk kaedah EPP

  • Pembeli akan menerima inbois untuk kaedah belian EPP ini dari PG Jewel dalam tempoh 2 hari waktu bekerja.

Langkah 6: Buat bayaran setiap bulan

  • Pembeli haruslah membuat bayaran kepada akaun bank PG Mall (boleh di dapati dalam inbois belian barang kemas anda) dan menghantar slip atau resit bayaran tersebut melalui emel kepada payment@pgmall.my .
  • Jika anda ingin buat pelunasan awal (early settlement) bayaran EPP ini, anda perlu maklumkan pihak PG Mall 2 bulan awal untuk memastikan stok disediakan dengan lebih awal. Hantarkan emel kepada enquiry@pgmall.my.

Langkah 7: Menerima Tempahan Barang Kemas dari PG Jewel

  • Selepas selesai bayaran 4 kali EPP anda, PG Mall akan menukarkan status belian tersebut kepada pembayaran diterima.
  • PG Jewel akan menghantar tempahan anda ke alamat yang disediakan
  • Pembeli akan menerimanya dalam tempoh 7 hari bekerja

Haa mudahkan sekarang ni, belian barang kemas pun boleh di lakukan dihujung jari anda dengan penuh yakin dan jelas. Jimat masa anda juga dan selain itu, ia sangat mengujakan. Ya lah kan, dengan 4 kali bayaran EPP ini, anda boleh dapat barang kemas idaman hati anda. =) Hmm siapa hari ini nak mula? Mulakan ajer jika dalam hati dah ada niat untuk hadiahkan satu utas gelang buat diri sendiri. Percayalah ia tanda cinta diri yang paling baik. Ok hingga kita bersiaran lagi. Nantikan ya! Untuk sebarang pertanyaan, jemput emel kepada maslianapublicgold@gmail.com.