Emas Duit Universal๐Ÿคฉ

Musim cuti sekolah dah dekat. Ramai yang akan melancong ke luar negara kan. Haa nak tau satu tips melancong n dapatkan tukaran duit dengan nilai lebih dak? ๐Ÿ˜‚

Nilah untongnya simpan emas. Boleh bawak ke luar negara dan buat tukaran disana (pastikan negara yg tukaran nilai wangnya lebih tinggi like USD, GBP etc).๐Ÿคฉ Biasanya nilai lebih tinggi dan mereka terima tanpa banyak takwil. Suka depa dapat emas Public Gold ni. Eh sayanglah Mas nak tukar emas tu kepada duit. Laaa itulah gunanya simpan emas, mesti ada matlamat. So tujuan ini, simpanan emas lebih kepada tukaran wang semasa melancong.

Ada beberapa perkara yang perlu diingatkan:

๐Ÿ“ฎ pastikan anda tau peraturan negara yang bakal dilawati mengenai kemasukan emas disana. Kebanyakan negara luar menerima dengan baik namun ada negara yang mempunyai peraturan yang berbeza seperti berat emas yang dibenarkan masuk ke sana.

๐Ÿ“ฎ emas bagus ganti duit untuk keluar negara kerana duit tunai ada had sebanyak USD10k untuk melepasi pintu kastam di KLIA nanti. Namun emas tiada had untuk dibawa dan cuma anda kena buat deklarasi bagi membawa emas keluar negara.

๐Ÿ“ฎ kebiasaan harga tukaran emas lebih tinggi kerana nilai tukaran antarabangsa juga menerima emas sebagai wang. Berbanding dengan nilai tukaran RM kita di luar negara.

Nak kabo, emas memang duit yang diterima di seluruh dunia. ๐Ÿ˜‚ So siapa yang ada plan nak melancong tu, siap siaga k. Nak mula hari ini? Jom lah Mas bantu. ๐Ÿ˜‰